Adaptie: startup, ktorý mení spôsob, ako sa ľudia starajú o svoje mestá

Adaptie je slovenský startup, ktorý spája obyvateľov s mestom a vďaka tomu mení ich pohľad na verejné plochy. Ide o inovatívnu službu, ktorá umožňuje obyvateľovi adopciu mestom vyhradenej plochy.

Adaptie: startup, ktorý mení spôsob, ako sa  ľudia starajú o svoje mestá

Ako to začalo?

Jednoduchou myšlienkou - ako zapojiť občanov do starostlivosti o ich okolie resp. verejný priestor. Táto predstava viedla k vytvoreniu inovatívnej služby, ktorá zmenila spôsob, ako ľudia vidia a starajú sa o svoje mestá. Myšlienka sa stala realitou a v Košiciach funguje už štvrtý rok.

Ako to funguje z pohľadu občana?

Ak už v tvojom meste funguje služba Adaptie, zapojiť sa do nej bude hračkou. Celý postup je jednoduchý, rýchly a stačí ti k tomu len telefón. 

Stiahni a nainštaluj si Adaptie z Google Play alebo App Store, odkaz nájdeš aj na stránke adaptie.me. Ďalším postupom ťa prevedie samotná aplikácia.

Mesto sa ti za tvoju prácu na adoptovanej ploche odvďačí rôznymi benefitmi, ktoré môžu byť finančné alebo aj nefinančné. Môže ísť napríklad o zvýhodnené cestovné, parkovné, voľné vstupy na plaváreň, kultúrne podujatia alebo iné.

Samotnú plochu si môžeš adoptovať krátkodobo alebo dlhodobo - všetko záleží od tvojho mesta a jeho aktuálnej ponuky. K dispozícii sú tiež rôzne typy prác závisiace od adopcie. Prvým typom je zimná údržba. Pri nej ide o odpratávanie snehu z chodníkov a ich solenie, po konkrétnych výzvach zo strany mesta. Druhým typom je celoročná údržba, ktorá zahŕňa napríklad starostlivosť o predzáhradky, vnútorné dvory, detské ihriská, kontajnerové stojiská a iné alebo vykonávať aj jednorazové údržby, ako je hrabanie lístia, kosenie trávy, strihanie živých plotov a podobne. Tretím typom činností, ktoré môžeš vykonávať sú príležitostné práce - rôzne jednorazové aktivity, ako je natieranie plotov, kosenie trávy, čistenie záchytných rigolov atď., o ktorých sa dozvieš prostredníctvom aplikácie, a je už len na tebe, či sa rozhodneš niektorú z údržieb vykonať. image!

Ako to funguje z pohľadu mesta?

Adaptie je online služba, ktorá dáva mestám možnosť sprístupniť občanom ľubovoľné mestské plochy, o ktoré sa môžu starať výmenou za výhody. Či už finančné alebo nefinančné - napr. Zvýhodnené parkovné, cestovné a pod.

Pomocou tejto služby sa môžu občania zapojiť do zveľaďovania svojho okolia prácami, ako čistenie chodníkov, starostlivosť o detské ihriská a predzáhradky, hrabanie lístia či odpratávanie snehu atď. Vďaka využitiu Adaptie získa mesto hneď niekoľko benefitov, no najmä finančnú úspora oproti externým zmluvným partnerom, ktorí by tieto činnosti inak vykonávali. Okrem toho ide však o jednoduchú správu údržby prostredníctvom webovej aplikácie, adresné cielenie údržby na konkrétnu oblasť, či online monitorovanie údržby. V neposlednom rade však aktívne zapojenie občaniek a občanov do starostlivosti o vlastné okolie a priestor na prijímanie ich podnetov. Všetko prebieha jednoduchej webovej aplikácii, ktorá obsahuje všetky potrebné funkcionality od správy používateľov až po vyhodnocovanie sezóny. Okrem toho vám Adaptie poskytne podporu pri zavádzaní tejto služby vo vašom meste! image!